A műköröm

A műköröm fajtái:

  • Tip,
  • Tip zselé,
  • Tip porcelán,
  • Épített zselé,
  • Épített porcelán,
  • Kombinált technika.
  • Lakkzselé/géllakk/shellac

A körmök ápolása és változatos formáinak kialakítása nem új keletű dolog. Már egészen régről, időszámításunk előtti harmadik évezredből maradtak fenn erre utaló feljegyzések, leletek. A történelmi korokban az ápolt, színezett vagy éppen extrém hosszúságú körmök viselése luxusnak számított, mivel a magasabb társadalmi helyzetben élők ezzel szimbolizálták gazdagságukat és jólétüket. Bármennyire is hihetetlen, már az ókori ember is különféle megoldásokat talált ki körmei meghosszabbítására, illetve pótlására. Egyiptomban a fáraók hosszú, aranyozott pótkörmöket készítettek, melyekkel ragyogó isteneikhez szerettek volna hasonlóvá válni. A nemesek körmeik szépítésére hennát használtak. A királyok, királynők körmüket mélyvörösre, az alacsonyabb rendűek halvány színre festették. A görög kultúra legendás szépség-tisztelete halvány nyomokban őrizte az egyiptomi hatást. Az ókori rómaiaknál és görögöknél eleinte csak a férfiak manikűrözték körmeiket, lábápolásra külön rabszolgákat tartottak. A kézkörmök festésére hennát, arany és ezüst színezéket használtak. A korai Róma, Babilon, és Egyiptom katonai vezérei ajkuk színével azonosra festették körmeiket csata előtt. Később hosszú ideig csak a hennával való színezés maradt körömápolási módszerként. (Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Törökországban a hennával való festés mind a mai napig fennmaradt.).

Ma a 21. században hódít a műköröm.
Kezünk és körmeink állapota sok mindent elárul rólunk. A műköröm viselés ma már mindennapjaink részévé vált, elfogadott viselet, a mindennapi szépségápolás velejárója. A műköröm a tévhittel ellentétben, lehet az eredeti körmökhöz megtévesztésig hasonló, mivel az egyik legfontosabb feltétel a természetesség. Akkor szép egy műköröm, ha nem “mű” hatású. Akik napi munkájuk során számítógépet használnak, szem elött van a kezük és nem szeretnek naponta lakkozni, manikűrözni, azoknak kifejezetten javasolt a műköröm.

Sok embernek vannak problémái a körmével, töredezik, vékony, netán rágott, vagy sérült. Ilyen esetekben is tökéletes megoldás lehet a műköröm, sőt, a körömrágósoknak kifejezetten ajánlott is, hiszen a viselésével le tudnak szokni a körömrágásról is!
Sérült körmöknél protézis építhető műkörömépítő anyagból, ami esztétikailag javítja a köröm kinézetét, akár férfiaknak is!!

Még mindig vezeti a sikerlistát a szolid francia köröm, de van igény a szivárvány minden színében pompázó,strasszokkal,virágokkal,és minden elképzelhető és néha elképzelhetetlen kellékkel díszített akár extra hosszú hegyes körmök is. Néhány körömforma csak hosszúban mutat, és a tévhitekkel ellentétben, az is életben marad, akinek hosszú körme van. 🙂

Viszont már régen felvetődött az igény a körömlakknál tartósabb, viszont a műkörömnél természetesebb kinézetű anyagra.
Komoly kutató-fejlesztő munka eredményeképp itt a jövő színes hibrid anyaga a Gel-Lac, amely a színes zselék tartósságát nyújtja a lakkozás könnyedségével! Egy teljesen új technológia, a zseléhez, porcelánhoz hasonló tartósságú (kb.3 hét). Az anyag lényege, hogy lakk-tartalma miatt lágyan, finoman terül, zselé tartalma miatt viszont 3 perc kötés után teljesen kemény, a vendégnek nem kell rá úgy vigyáznia mint a hagyományos lakkra.
Mióta megjelentek a piacon a hybrid anyagok, géllakkok, rohamosan elterjedt, a vendégek nagyon szeretik, gyorsasága, természetes hatása miatt. Könnyen eltávolítható, akár áztatással, akár reszeléssel maximum 10 perc alatt. Több száz színből lehet választani, és mint minden körömépítő anyagot, a géllakkot is ezer féle képpen lehet díszíteni.

A géllakk-lakkzselé elterjedésével folyamatosan rövidülnek a körmök is. Manapság az a ritka, ha valaki hosszú körmöt kér, a divat is a rövidebb körmök felé mozdul el fokozatosan.